Den gennemgribende renovering af Søstrehuset i Christiansfeld har givet Kolding Musikskole nogle af landets flottest beliggende øvelokaler.

Søstrehuset i Christiansfeld huser mange forskellige kulturelle aktiviteter. Bygningen blev totalrenoveret i forbindelse med indstillingen af byen til optagelse på UNESCOs verdensarvsliste, og i den proces blev der også plads til den kommunale musikskole.

Musikskolen i den gamle Christiansfeld kommune havde før til huse i nabobygningen, men da der viste sig at være ubenyttede lokaler i forbindelse med Søstrehus-projektet, så den daværende leder nye muligheder. Det krævede hårdt benarbejde at få godkendt flytningen, men takket være en positiv indstilling i den nye Kolding Kommune, har musikskolen i dag hele 8 lokaler i den fredede bygning.

Kombinationen af rytmisk musik og en gammel bygning med mange forskellige anvendelser indebærer en stor udfordring i forhold til lyddæmpning og akustik. Den klassiske løsning med æggebakker sømmer sig ligesom ikke for en bygning som Søstrehuset, hvor man hele vejen igennem har renoveret nænsomt med klassiske materialer. Derfor blev lofterne i slagtøjslokalet og i den store rytmiske sal dæmpet med Rockidans fugefri BASWAphon akustikpuds.

Akustikloftet i den rytmiske sal er bygget ind uden at pille ved den gamle stuk langs kanterne og omkring de tre ventilationsåbninger midt i loftet. Til gengæld er den ca. 38 kvadratmeter store felt indrammet i samme farve som døre og karme, så det store lokale fremstår roligt og helstøbt. Belysningen er integreret i akustikloftet med traditionelt nedhængte armaturer og med små spots indfældet i selve akustikopbygningen.

Ny anvendelse af tidligere sovesale
Søstrehuset var i Brødremenighedens dage hjem for Christiansfelds konfirmerede, men ugifte piger. Frem til midten af 1800-tallet sov de yngste sov på rad og række på de to store sovesale under taget. Sovesalene har ligget ubenyttet hen i adskillige år, men har med renoveringen fået ny status. Den akustikregulerede rytmiske sal anvendes nu af Musikskolen til samspil i lidt større målestok samt i forbindelse med koncerter og andre arrangementer i Søstrehuset, hvor der er brug for både plads og ro.

Det er A.P. Møller fonden, der har gjort muliggjort renoveringen af Søstrehuset, der foruden Kolding Musikskole huser lokalarkiv, Christiansfeld Turistkontor samt Brødremenighedens museum og arkiv. Arkitektfirma Jørgen Toft Jessen, Haderslev, har projekteret renoveringen.

Relaterede emner

BASWA Nyheder

Usynlig ro under Christiansborg

Udvidelsen af indgangen til ruinerne under Christiansborg har også betydet et helt anderledes akustisk arbejdsmiljø.

BASWA Nyheder

Ro i Højesteret

I fredet byggeri kan det være en kunst at indbygge lydabsorbenter uden at de vækker opsigt.

BASWA Nyheder

Når støjen går op i det røde felt

Med en renovering har Alsion i Sønderborg fået løst sit problem med ekko og støj i den store atrium-café på en opsigtsvækkende og alligevel helt usynlig måde.