Glatpudset loft med bløde organiske former på Fælleskrematoriet i Ringsted

I et industriområde lige op til det historiske Kærup God ligger det nye Fælleskrematoriet Sjælland og Lolland-Falster, der blev indviet i april.

Det nye krematorium, der er tegnet af Henning Larsens Tegnestue, gør op med den hengemte rolle, som den sidste station efter kirke og kapel typisk har haft. I stedet har man lagt vægt på at gøre stedet offentligt og give pårørende mulighed for at tage afsked i krematoriet og overvære brændingsprocessen.

Det 12 meter høje ovnrum har gulve og granit og vægge i tegl, så af hensyn til både arbejdsmiljøet og de pårørendes oplevelse af stedet var det oplagt at der skulle ske en effektiv lyddæmpning af rummet. Naturligvis med en akustikløsning, der også visuelt kunne danne en helhed med de øvrige overflader. Her valgtes Rockidans BASWAphon Akustikpuds, der i modsætning til diverse pladeløsninger kan udføres i bløde, organiske former.

I Ringsted er loftet udført et bølgende forløb, der til fulde demonstrerer systemets spændvidde i forhold til individuel formgivning. De højtsiddende lysindtag kaster et flot lys over hele rummet, men var også en ubarmhjertig udfordring for akustikentreprenøren. Påføring og glitning er håndarbejde og selv de mindste spartelspor ville blive afsløret af det indfaldende strejflys. Alligevel fremstår det bølgende loft som én stor sammenhængende og homogen flade.

Fælleskrematorium erstatter 7 krematorier i Roskilde og Lolland/Falster stifter, som ifølge nye krav til røggasrensning og CO2 udledning alle skulle renoveres. Det nye krematorium er derimod det noget af det mest moderne og miljørigtige på sit felt i verden og i kraft af bl.a. energiudnyttelsen også betydeligt billigere i drift.

 

Relaterede emner